Růst dětí

růst dětí
PharmDr. Jana Poustková

Možná si říkáte, že každé dítě stejně vyroste. To ano, důležité ale je sledovat kdy a jak. Stejně jako horečka je příznakem onemocnění, odchylky v růstu mohou signalizovat, že se v těle děje něco nežádoucího.

V různých obdobích života dítěte se rychlost jeho růstu liší. Nejrychleji roste miminko v bříšku, během prvního roku života pak vyroste v průměru 25 cm. Ve druhém roce je to 10-12 cm. Dále by měl váš potomek vyrůst o 5-7 cm za rok. S nástupem puberty se růst opět zrychlí až na 9 cm za rok u dívek a až 12 cm za rok u chlapců. Asi po 4-5 letech se pak uzavírají růstové chrupavky a dospívající přestává růst. Vzhledem k tomu, že chlapci začínají s pubertou asi o dva roky později, mají delší čas do uzavření chrupavek a bývají proto větší. Všechny údaje uvedené v tomto odstavci jsou průměrné, neznamená to, že když vaše dítě nedosáhne přesně těchto hodnot, roste málo nebo špatně.

Existují různé faktory, které mohou růst ovlivňovat. Některé změnit nemůžete: pohlaví, dědičnost nebo podmínky v děloze. Jiné naopak ovlivnit lze: pestrá strava s dostatečným zastoupením bílkovin, dostatek spánku, psychická pohoda v rodině. Někdy může růst krátkodobě zpomalit i nemoc nebo úraz, vliv má i roční období. Tyto krátkodobé výkyvy dítě později dožene.

Jak sledovat růst?

Základem jsou preventivní prohlídky u dětského lékaře, který dítě změří a výsledky zanese do percentilového grafu, buď do svého počítače nebo použije graf ve zdravotním průkazu. Každé dítě se v prvním roce života zařadí do určitého pásma v grafu, linii křivky pak s menšími odchylkami sleduje.

Protože měření jednou za dva roky nestačí, je dobré dítě měřit i doma, asi 1x za půl roku. Výsledky si sami můžete do grafu zapsat podle věku dítěte (kolik je dítěti let a měsíců). Výbornou pomůckou je aplikace RustCZ, kterou si můžete zdarma stáhnout ze stránek Státního zdravotního ústavu.

Měření doma: dítě si stoupne bosé patami ke stěně a vy po přiložení pravítka kolmo ke zdi uděláte rysku v úrovni, kde se pravítko zastaví o nejvyšší bod hlavy. Dítě by samozřejmě mělo stát rovně a dívat se dopředu (ne nahoru, jak vy měříte). Pro puntičkáře je možné měření zopakovat, aby se vyloučila chyba. Mezitím dítě udělá několik dřepů. Děti do dvou let se měří v tzv. korýtku u lékaře, měření ve stoje není přesné.

Dobrou známkou pomalejšího růstu dítěte je i velikost oblečení. Jestliže už druhou nebo třetí zimu nosí to samé oblečení, nebo dědí oblečení po stejně starých dětech, raději dítě měřte pravidelně a graf sledujte. Nevadí, když dítě sleduje i nejspodnější křivku grafu (3. percentil), důležité je, aby z tvaru křivky “neuhýbalo” směrem dolů. Pak je na místě vyšetření endokrinologem zabývajícím se růstovými poruchami. To samé platí pro opačný konec grafu a velké děti.

Odchylky od růstové křivky mohou signalizovat, že se v těle něco děje. Často je změna v růstu první známkou onemocnění, které se jinak neprojevuje. Příkladem může být nesnášenlivost lepku, zánětlivá onemocnění střev, srdeční vady, poruchy ledvin nebo štítné žlázy. Léčbou příslušných chorob se růst dítěte většinou upraví.

Může se stát, že dítě roste pomaleji, ale při vyšetření se na žádnou nemoc nepřijde. V tom případě je pravděpodobné, že dítě má nedostatek růstového hormonu.

Růstový hormon je látka produkovaná podvěskem mozkovým (hypofýzou) spolu s jinými hormony. Nejvíce ho tělo produkuje večer, mezi 22. a 24. hodinou. Proto je důležité, aby dítě chodilo spát včas.

Je také možné, že má tělo růstového hormonu dostatek, ale buňky na něj nejsou citlivé. Někdy se nedostatek růstového hormonu projeví až později (například po 5. roce věku).

Na podrobnější vyšetření k endokrinologovi zabývajícího se růstovými poruchami byste měli dítě přivést, pokud:

  1. nesleduje tvar křivky, po které odmalička rostlo a nyní z ní vybočuje
  2. roste pod třetím percentilem (nejspodnější křivka grafu)
  3. během posledního roku vyrostlo méně, než je spodní hranice růstové rychlosti pro danou věkovou skupinu

Co dělat, když máte pochybnosti, jestli dítě roste správně?

Nejprve navštivte dětského lékaře, který dítě zná. Pokud se potvrdí jedna z možností uvedených výše, odešle vás na podrobnější vyšetření k endokrinologovi. Dá se počkat několik měsíců (např. 3 měsíce), jestli dítě odchylku nedožene. Nemá cenu ale čekat další dva roky do následující prohlídky, jestli se něco nezmění. Čím je dítě starší, tím máte méně času růst ovlivnit. Také případné jiné onemocnění je lepší podchytit včas.

Co vás čeká u endokrinologa

První, co lékař zjišťuje, je anamnéza. Osobní u dítěte (porodní váha a výška, porod v termínu, hodnoty růstu v různém věku, onemocnění, úrazy), pak i rodinnou anamnézu (jak jste velcí vy, babičky…). Je dobré mít tyto údaje připravené dopředu, urychlíte tak práci lékaře. Poté lékař dítě vyšetří, přičemž kromě přesného měření různých částí těla hledá i známky puberty. Třetím krokem jsou další vyšetření, na které vás lékař odešle. Patří mezi ně rentgen ruky (zjišťuje se tak kostní věk) a odběr krve. Z něj lékař zjistí tzv. karyotyp (prohlédnutí chromozómů a vyloučení genetické poruchy), dále hladinu růstového hormonu a IGF (další látka podílející se na růstu dítěte), zjišťují se i hladiny dalších hormonů (štítná žláza, inzulin), nebo nesnášenlivost lepku.

Za 3-6 měsíců (podle pracoviště) si vás lékař pozve znovu, dítě změří a probere s vámi výsledky.

  1. Pokud se prokáže jiné onemocnění, začne se léčit.
  2. Pokud se neprokáže jiné onemocnění a hladina růstového hormonu je v pořádku, obvykle se dítě dál pečlivě sleduje a měří.
  3. Pokud se neprokáže jiné onemocnění a hladina růstového hormonu je nižší, následují podrobnější zátěžové testy. Teprve z jejich výsledků se lékař rozhoduje, zda má u vašeho dítěte cenu aplikovat růstový hormon.

Aplikace růstového hormonu

Růstový hormon je látka tělu vlastní a vyrábí se genetickým inženýrstvím – podobně jako inzulin. A podobně jako inzulín je bílkovinné povahy, nelze ho tedy přijímat ústy. Proto se aplikuje injekčně, většinou jednou denně večer před spaním pomocí upraveného pera (nejčastěji do stehna). Délka léčby závisí na věku dítěte, růstový hormon se podává do uzavření růstových štěrbin.

Své rozhodnutí pečlivě zvažte

Nejedná-li se o jiné onemocnění, ale vaše dítě „jen roste pomaleji nebo je malé“, rozhodnutí o aplikaci růstového hormonu záleží hlavně na vás. Je třeba si uvědomit, že vaše dítě čekají pravidelné injekce po několik let. Někdo se spokojí s vyloučením jiného závažného onemocnění, jiný léčbu růstovým hormonem zvolí.

PharmDr. Jana Poustková

RGB

Zajímá Tě nějaké téma ohledně zdraví nejen dětí, který na blogu není? Napiš nám, máme rády nové podněty k tvorbě článků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Štítky