Akutní infekční rýma nejen u dětí

rýma
PharmDr. Kateřina Lorencová

S nástupem podzimu a zimy k nám bohužel přišlo nejen sychravé počasí, ale i období, ve kterém se většina z nás setká s nachlazením. A kdo by neznal rýmu, jak ta nás dokáže pozlobit. Říká se, že neléčená rýma trvá sedm dní a léčená týden, ale musí tomu tak opravdu být?

Co je to vlastně taková rýma?

Rýma patří společně s kašlembolestí v krku a zvýšenou teplotou ke klasickým příznakům nachlazení. Projevy nachlazení začíná většina zánětů dýchacích cest, se kterými se mnozí z nás setkávají alespoň jedenkrát za rok, běžně i víckrát. Akutní rhinitida, neboli rýma, je charakterizována zánětem nosní sliznice. Vyskytuje se nejčastěji jako součást zánětů horních cest dýchacích. Pokud se zánět rozšíří i na oblast hltanu a nosohltanu, pak hovoříme o tzv. rhinofaryngitidě. Vyskytuje se zcela běžně, často v epidemických vlnách, zejména v podzimních a zimních měsících až do počátku jara. K jejímu rozšíření přispívá i fakt, že se jedná o snadno šiřitelnou kapénkovou infekci s relativně krátkou inkubační dobou od dvanácti hodin do dvou dnů. Nejvíce nebezpeční pro své okolí jsme tedy přibližně první dva až tři dny, kdy bývá největší nosní sekrece (takzvaně nám teče z nosu) doprovázená častým kýcháním. Každoročně tvoří největší skupinu pacientů děti předškolního a školního věku. Právě u nich dochází počátkem nového školního roku k tomu, že poznávají nejen nové kamarády ve školce i škole, ale v uzavřeném kolektivu se dostávají také do styku s původci onemocnění.

Původcem bývají nejčastěji viry s možnou následnou bakteriální superinfekcí. K příznakům akutní rhinofaryngitidy patří vedle sekrece z nosu také zvýšená teplota, bolest v krku a kašel. Doprovodným příznakem viry způsobené rýmy může být i zánět spojivek.

Léčbu podpoří režimová opatření

Léčba zánětů dýchacích cest virového původu spočívá především v režimových opatřeních jako jsou klid na lůžku, dostatek tekutin, popřípadě zvýšený příjem vitaminů. Jako pomoc organismu v překonání nemoci pak volíme podpůrné prostředky, které nám pomáhají vypořádat se s nepříjemnými příznaky provázejícími nachlazení.

Co konkrétního můžeme udělat s rýmou, krom toho, že si nakoupíme pořádnou zásobu kapesníků? Především existuje celá řada přípravků ve formě nosních kapek či sprejů, které nám umožní alespoň na chvíli opět volně dýchat. Jedná se o přípravky s obsahem tzv. sympatomimetik, která působí celkem rychlé uvolnění nosu a oplasknutí zduřelé nosní sliznice (xylometazolin, tramazolin, nafazolin, phenylephrin, oxymetazolin – vhodný i pro kojence). Tyto přípravky je však vhodné aplikovat pravidelně pouze krátkodobě – dospělí 7 až 10 dní, děti 3 až 5 dní v závislosti na stáří dítěte. Při dlouhodobé aplikaci dochází naopak ještě k většímu zduření nosní sliznice, k návyku a poškození nosní sliznice. V prvních dnech akutní rýmy můžeme využít nosní sprej s obsahem ipratropia, který zastavuje nadbytečnou sekreci. Žádný z těchto přípravků však není vhodný pro pacienty s glaukomem – tzv. zeleným očním zákalem. Často jsou do přípravků přidávány i zvlhčující přísady, které předcházejí možnému vysoušení nosní sliznice. Jako vhodný doplněk lze doporučit proplachování nosu roztokem mořské vody (ať už isotonickým ke klasické očistě, nebo hypertonickým, který opět pomáhá při oplasknutí otoku zduřelé nosní sliznice). K dispozici máme celou řadu sprejů s obsahem mořské vody bez konzervačních přísad, popř. jiné minerální vody s různými aplikátory vhodnými pro děti od kojenekého věku až po dospělé, někdy i s přídavkem rostlinných silic, které působí na nosní sliznici protizánětlivě. Pro kojence je určen k běžné nosní hygieně fyziologický roztok ve formě kapek. K doléčení rýmy s možností dlouhodobé aplikace lze použít desinfekční nosní kapky s obsahem karbetopendecinia.

Úlevu nám může přinést také inhalování rostlinných silic, které působí protizánětlivě na sliznici dýchacích cest. Zde je však nutné dodržovat zvýšenou opatrnost u malých dětí a astmatiků, u nichž může naopak dojít k podráždění dýchacích cest.

Pokud nás nepostihla jen rýma, ale máme teplotu, případně kašel, pak je vhodné užít některý z kombinovaných přípravků s obsahem paracetamolu a látek uvolňujících nos, popřípadě i tlumících kašel. S jejich výběrem vám v každé lékárně rádi pomohou. Léčbu je určitě vhodné doplnit pitím bylinných čajů.

U malých dětí je potřeba nadbytečný hlen odsávat

U malých dětí, které ještě neumí smrkat, je potřeba nadbytečný hlen odsávat s pomocí odsávačky. Na trhu je hned několik druhů. Zvláště pak u kojenců je důležité udržovat volný nos, předejdeme tak jednak možným problémům při krmení, ale také stékání hlenu do dolních cest dýchacích, případně jeho polykání a následnému zvracení.

Někdy se stává, že rýma takzvaně zastydne. Většinou se jedná o zánět vedlejších nosních dutin. Nekomplikovaný se dá zvládnout pomocí přípravků na zředění hlenu ať už s obsahem ambroxolu, acetylcysteinu, carbocysteinu či bromhexinu, nebo rostlinných přípravků s obsahem silic. Pokud se však objeví hnisavá nosní sekrece, teplota, bolest hlavy v obličejové části, pocit tlaku v dutinách, někdy bolest vystřelující do zubů, příp.do ucha, je určitě vhodné navštívit lékaře.

A prevence?

Zejména v podzimním a zimním období zvýšit přísun vitaminů ve formě ovoce a zeleniny, případně doplnit vitaminy pomocí doplňků stravy. Samozřejmostí je vyhýbat se pobytu v místech s vyšší koncentrací lidí, jako je hromadná doprava či nákupní centra. Důležitý je i dostatek spánku, vhodným způsobem prevence nachlazení může být i otužování.

PharmDr. Kateřina Lorencová

RGB

Zajímá Tě nějaké téma ohledně zdraví nejen dětí, který na blogu není? Napiš nám, máme rády nové podněty k tvorbě článků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Štítky