Bolest v krku

bolest v krku
PharmDr. Kateřina Lorencová

Jedním ze symptomů, který provází onemocnění horních cest dýchacích je bolest v krku. Většinou bývá zapříčiněna podrážděním sliznice při dráždivém kašli, může však být způsobena také virovou, či bakteriální infekcí, popřípadě chronickým zánětem hltanu, který je provázen chrapotem i ztrátou hlasu při postižení hlasivek.

Mezi častá onemocnění horních cest dýchacích patří angína (tonzilitida). Je to zánětlivé onemocnění krčních mandlí a přilehlé tkáně. Původcem mohou být jak viry (zejména EB viry, cytomegaloviry a adenoviry), tak bakterie (nejčastěji streptokoky). Obecně platí, že bakteriální infekce tohoto typu má vážnější průběh a příznaky než infekce virová. Streptokoková angína většinou začíná náhlou bolestí v krku, bolestí při polykání, horečkou nad 38°C, zvětšením krčních uzlin a celkovou schváceností. Může docházet k tvorbě hnisavých čepů na mandlích. Takovýto stav však není určen k samoléčbě, ale je potřeba navštívit lékaře. To platí u dětí i pokud mají horečku, bolesti v krku, případně oteklé hrdlo tak, že působí potíže při polykání. Streptokoková angína je velmi vážné onemocnění a kromě užívání předepsaných léků je pro vyléčení a k minimalizaci možných následků zásadně nutné dodržování klidového režimu bez fyzické zátěže.

Léčivo potřebujeme na sliznici, nikoli v žaludku

Jako podpůrná léčiva u zánětů sliznice dutiny ústní, ale i zánětů hltanu se používají lokálně aplikovaná antiseptika, antibiotika a další protizánětlivá léčiva. Aplikují se ve formě pastilek, roztoků k vyplachování či kloktání nebo sprejů. Aplikační formu volíme dle věku pacienta. Aby byla zajištěna správná účinnost léčiva, je třeba po jeho aplikaci alespoň 20 minut nejíst, nepít.

Pokud máme jen podrážděné hrdlo při nachlazení, lze použít s úspěchem celou řadu cucavých pastilek obsahujících nejrůznější kombinace bylin a včelích produktů, které působí desinfekčně i protizánětlivě na sliznici (šalvěj, heřmánek, jitrocel, mateřídouška, islandský lišejník, echinacea, propolis), nebo minerálních solí pro zvlhčení hrdla. Tyto pastilky jsou vhodné i pro malé děti od 3 let, které již umí vycucat tabletku. Další látky jako tea tree nebo kajeputová silice jsou vhodné až pro děti od 12 let a pro dospělé. U všech přípravků lze samozřejmě vybrat přípravky obsahující cukr a přípravky bez cukru vhodné pro diabetiky.

Široký rozsah působení (na bakterie, viry i kvasinky) mají přípravky obsahující jód. Na výběr máme formu kloktadla a spreje. Přípravky jsou vhodné až pro děti od 6 let a nejsou vhodné pro osoby s onemocněním štítné žlázy a při laryngitidě, kde hrozí vznik laryngospasmu, tedy výrazného stažení hrtanu, které může ohrozit i život.

Výrazný antibakteriální účinek mají přípravky s obsahem hexetidinu (forma spreje či kloktadla, pro děti od 6 let) s mírným znecitlivujícím účinkem. Celkem oblíbené je i jediné lokální antibiotikum ve formě spreje s obsahem fusafunginu. Je vhodné pro dospělé i pro děti (zde raději po poradě s lékařem). Aplikace by měla trvat 8 až 10 dní, lze ho aplikovat jak do krku, tak i do nosu pomocí přiložených aplikátorů.

Lokální anestetikum uleví od bolesti, ale není vhodné pro každého

V lékárně si můžeme vybrat z celé řady klasických antiseptik ve formě pastilek různých příchutí, z nichž některé jsou bez obsahu cukru a tedy vhodné i pro diabetiky. Existují i přípravky, které kombinují více desinfekčních složek, popřípadě obsahují i přírodní silice. Řada z nich také obsahuje lokální anestetikum, které přináší znecitlivujícím účinkem okamžitou výraznou úlevu při velkých bolestech v krku, které výrazně znesnadňují polykání. Přípravky s lokálním anestetikem však nejsou vhodné pro osoby se srdeční arytmií. Většina pastilek s obsahem antiseptik je určena pro děti od 4, případně až od 5 let. Pro děti mladší lze aplikovat kloktadla a to tak, že jím přímo vytíráme krk pomocí tampónu.

Další skupinou jsou látky působící protizánětlivě na sliznice jako je např. benzydamin (pro děti od 4 let, s dobrým účinkem na afty) či flurbiprofen (pro dospělé a děti od 12 let), které mají také přímý analgetický, bolest zmírňující účinek na sliznici.

Při zánětech hltanu doporučujeme ke kloktání šalvějovou či heřmánkovou tinkturu, které se pouze v určeném poměru naředí vodou, popřípadě i Vincentkou. Můžeme si samozřejmě i sami připravit odvar z těchto bylin. Při problémech s hlasivkami lze s úspěchem použít cucavé pastilky s obsahem minerálních solí na zvlhčení hrdla, či pantenolu pro podporu hojení poškozené sliznice.

Protože bolest v krku bývá pouze jedním z více symptomů provázejících onemocnění horních a někdy i dolních dýchacích cest, je potřeba léčbu doplnit i o další režimová opatření. Nutný je dostatečný přísun tekutin, na trhu je celá řada vhodných bylinných čajů s jejichž výběrem vám v lékárně rádi poradí, zvýšený příjem vitamínů a alespoň pár dní klidový režim.

Ne vždy však zvládneme vše samoléčbou. Pokud by se vaše problémy výrazně zhoršily nebo naopak i po více jak třech dnech neustupovaly, je vhodné navštívit lékaře. V případě dětského pacienta i dříve. U dětí do 6 měsíců se zásadně nepokoušíme o samoléčbu a veškeré změny zdravotního stavu konzultujeme s pediatrem.

PharmDr. Kateřina Lorencová

RGB

Zajímá Tě nějaké téma ohledně zdraví nejen dětí, který na blogu není? Napiš nám, máme rády nové podněty k tvorbě článků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Štítky