Průjem

Poradna kojenci a batolata Průjem

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (celkem z 2)
  • Autor
    Příspěvky
  • #854

    Velice prosím o radu.
    Před 17dny měla dcera(13měsíců) 3dny horečky(39st) a rýmu. Po třech dnech horečky odezněly a nastoupily průjmy. Průjem trvá dnes již 14dní. Před 4dny se opět vrátily horečky a 4.den horeček se dcera osypala v obličeji, na hrudníčku a zádech.
    Dcera vždy málo jedla, ale co má průjmy trpí doslova nechutenstvím. Výtěr byl v pořádku. Od pátku je na bezlepkové a nemléčné dietě. Já jako matka jsem diabetička a proto se bojím celiakie. Včera byl proveden krevní odběr na již zmíněnou celiakii, ale výsledky budou až za 3týdny.
    Dcera naštěstí hodně pije. Evidentně jí není dobře, je hodně plačtivá, mazlivá a z 9350g nyní váží 9kg.
    Naše pediatrička je na dovolené a proto výtěr i krevní odběr byl proveden ne pohotovosti, kde jsem se dalších rad bohužel nedočkala.
    Případnou jakoukoliv radu moc ráda uvítám.

    #855

    Dobrý den Veroniko,
    je to již několik dní, co jste napsala svůj dotaz na tyto stránky, snad můj názor nebude úplně zbytečný.
    Myslím si, že do výsledků vyšetření krevních testů by vaše dcera měla dodržovat bezlepkovou dietu, pokud ještě kojíte, pokračujte v kojení, pokud používáte kojenecká mléka, můžete vyzkoušet hypoalergenní – označená HA, popř. bezlaktózové mléko – např. Nutrilon Low lactose.
    V případě průjmu můžete 2-3 dny podávat přípravek Enterol 1-2 tobolky denně (dají se vysypat do nápoje či jídla), dále nasadit probiotika (existují sáčky nebo vysypatelné tobolky pro kojence). Pro doplnění rehydratace je možné zakoupit přípravek Hipp ORS 200, na lahvičce je uvedeno dávkování na kg hmotnosti dítěte podle stupně závažnosti průjmu, připravek neobsahuje lepek. Je jen dobře, že vaše dcerka hodně pije.
    Osypání mohou být třeba také potničky, otírala bych je lehce žínkou namočenou ve (převařené) vodě, popř. lehce nažela kalciovou mastí, Bepanthenem nebo Excipialem hydro nebo lipolotio. Pokud máte doma Fenistil kapky (jsou jen na recept), můžete v případě svědění vyzkoušet 3x denně 10 kapek nebo alespoň na noc. Těžko se radí, když vyrážku nemám možnost vidět.
    Přeji Vám, abyste úspěšně problém zvládly a aby obtíže byly jen přechodné – výsledky na celiakii negativní.
    S pozdravem
    Hana Boleslavová

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (celkem z 2)
  • Fórum ‚kojenci a batolata‚ nepřijímá nové témata ani odpovědi.