Ochrana před klíšťaty, komáry a jiným obtížným hmyzem

ochrana před hmyzem
Mgr. Jana Kopecká

V letních měsících, kdy s dětmi často podnikáme výlety do přírody, nebo se jen procházíme po parcích a zahradách, se setkáváme s různými druhy bodavého hmyzu a klíšťaty. Většinou se jedná o banální záležitost, ale se vzrůstajícím počtem alergií a přenosných infekčních onemocnění je třeba dbát zvýšené opatrnosti nebo se pokud možno tomuto “střetu“ vyhnout. Pouze proti malému procentu nemocí přenášených obtížným hmyzem či ostatními členovci existují očkovací vakcíny, proto je důležité nejen používat účinnou ochranu ve formě repelentů, ale zkontrolovat sebe i děti po návratu domů, důkladně vyklepat oblečení a obuv a při kontaktu správně ošetřit postižené místo.

Klíšťata

Klíšťata jsou aktivní od jara do podzimu, protože ke svému životu potřebují dostatečnou vlhkost a teplo. Nacházejí se prakticky všude, nejenom ve vysoké trávě či lesích, ale i v parcích a zahradách. Po přisátí začnou do rány (převážně na teplém měkkém místě na těle – krk, břicho, ale i ruce, nohy a hlava) vylučovat sliny s protisrážlivými a znecitlivujícími látkami a někdy také mikroorganismy, které způsobují různé nemoci. Délka přisátí klíštěte zvyšuje pravděpodobnost přenosu infekce, musíme však mít na paměti, že i velmi krátké přisátí stačí k zanesení infekce do organismu.

Jako ochranu proti klíšťové encefalitidě máme k dispozici očkovací vakcínu. Očkuje se třemi dávkami vakcíny, většinou v rozmezí jednoho roku, přeočkování probíhá zhruba za 3-5 let. Proti ostatním chorobám (lymeská borelióza, ehrlichióza) bohužel účinná vakcína neexistuje.

Při přisátí klíštěte je nutné nejdříve místo vydesinfikovat, nejlépe přípravkem obsahujícím jód (pozor u alergiků, onemocnění štítné žlázy a těhotných žen), poté klíště opatrně chytit pinzetou těsně u pokožky, vykývat a po vytažení opět ránu potřít desinfekcí. Místo je nutné nadále sledovat a v případě zarudnutí, vzniku „kruhu“ či hnisání navštívit co nejdříve lékaře. Stejně tak je nutné upozornit lékaře na předchozí přisátí klíštěte, pokud se v období do zhruba 1 měsíce objeví horečnaté onemocnění, nevolnosti, slabost, ztuhnutí šíje nebo jiné obdobné příznaky.

Komáři, ovádi a jiný hmyz

Druhy, které se vyskytují v našich zeměpisných šířkách, nepředstavují příliš vážnou hrozbu. Jako prevence se doporučuje aplikace nejrůznějších druhů repelentů a přístrojů na odpuzování hmyzu, popř. moskytiér, které lze velmi dobře využít např. na dětských kočárcích. Některé repelenty nejsou vhodné pro miminka nebo malé děti, jiné jsou naopak vyvinuty přímo pro ně. Dnes již existují i elektrické přístroje na odpuzování hmyzu určené pro miminka přímo do postýlky nebo kočárku. Vhodný repelentní přípravek si vyberete přímo v lékárně po konzultaci s lékárníkem.

V případě bodnutí hmyzem existuje celá řada lokálních přípravků na ztišení projevů štípnutí ve formě chladivých gelů s protisvědivým účinkem a snižujícími otok nebo novějších průhledných náplastí s obsahem zklidňujících látek.

 

Pokud se setkáte s hmyzem vylučujícím do rány při bodnutí jedjako jsou včely, vosy a sršni, nebývají za normálních okolností reakce na bodnutí silné. Setkáváme se většinou s otokem, bolestí a zarudnutím postiženého místa. V rámci první pomoci je třeba místo chladit, event. podat protialergické přípravky ve formě gelů či tablet. Někdy může ale při mnohočetném pobodání nebo alergii nastat vážná situace ohrožující život, projevující se varovnými příznaky, jako jsou celková malátnost, dýchací obtíže, masivní otoky apod., s rychlým nástupem. Čím rychleji se projevují, tím větší je riziko pro pacienta. V takovýchto případech neváhejte a okamžitě přivolejte záchrannou službu. U přecitlivělých jedinců se doporučuje nosit tablety preventivně s sebou, často jsou vybaveni protizánětlivými léky či injekcemi s adrenalinem. Bohužel, na hmyz opatřený jedovým žihadlem repelenty nefungují, jednou z mála účinných prevencí je proto použití moskytiér.

Obecné zásady, jak se připravit na pobyt v přírodě

  • nosit oblečení světlých barev, které tak neláká komáry, klíšťata, vosy a další hmyz, nejlépe s dlouhými rukávy a nohavicemi, tričko či košili zastrčit do kalhot, nohavice do bot či ponožek
  • co nejméně procházet hustými porosty, vysokou trávou či stojatou vodou
  • pro spaní použít moskytiéru, zvláště na kočárek či neuzavřený stan
  • použít vhodný repelent na obnažené části těla (nikdy ne pod oblečení nebo na spálenou či poraněnou pokožku), případně na okraje oblečení
  • při použití opalovacích prostředků nanést repelent jako druhou vrstvu

Repelenty

Přípravky, které nás chrání před obtížným hmyzem, mohou mít různé účinky:

  • hmyz odpuzují, nebo maskují pach člověka, který je láká (např. DEET, icaridin, IR3535) = repelenty
  • hmyz zabíjí (permethrin, deltamethrin) = insekticidy

Jsou k dostání ve formě aerosolů, krémů, pěn či roztoků do elektrické zásuvky (pro děti od tří let). Poslední dobou se na trhu objevily i ultrazvukové odpuzovače, které vysílají takovou frekvenci zvuku, která je lidským uchem neslyšitelná, ale komárům velmi vadí. Často jsou v kombinaci s dětskou lampičkou.

Přípravky s obsahem látky DEET (N,N-diethyltoluamid) mají různou koncentraci, běžně 5-35 %. Lze je používat i pro malé děti od 1 roku-obsah zhruba 10 %, pro děti od dvou let max. do 25 %, od třech let většinou 30 %. Platí, že čím je preparát koncentrovanější, tím dlouhodoběji působí. Aplikují se ve většině případů pouze na kůži, syntetické materiály mohou poškodit. Proto je vhodné je před případnou aplikací na oděv vyzkoušet na malém kousku stejné látky. Účinkují na komáry, klíšťata, různé mušky a ovády.

Na rozdíl od DEET se přípravky s icaridinem dají běžně aplikovat i na syntetické materiály a oděvy, účinkují na mouchy, komáry a klíšťata. V této skupině existuje celá řada přípravků, všechny jsou pro děti od 2 let, přičemž do 6 let by se měly používat šetrně, nikdy neaplikovat na ruce (hřbety a dlaně). Účinek proti klíšťatům trvá asi 4 hodiny, proti ostatnímu hmyzu až 8 hodin.

Další repelentní látkou je IR3535, která je vhodnou ochranou proti komárům, klíšťatům a muchničkám. Je netoxická pro děti, pěna s obsahem 20 % této látky je vhodná pro děti od tří měsíců i děti s přecitlivělou pokožkou.

Přírodními repelenty jsou některé aromatické látky, např. citronelový olej, eukalyptový olej, čajovníkový olej, mentol, kafr, extrakty z kopretiny či chryzantémy mají insekticidní působení. Repelentní přípravky s citronelovým olejem jsou vyráběny i ve formě náplastí, které se aplikují na šaty, tělo, či kočárek. Mohou být i ve formě plastového náramku, u něhož je účinnost uváděna až 48 hodin. Jejich účinnost nebyla ale vědecky prokázána a Neúčinkují také na širokou škálu hmyzu, proto se spíše používají v kombinacích s ostatními látkami. Co se týká užívání vitamínu B1(thiaminu) jako účinné prevence vůči hmyzímu kousnutí, nebyla prokázána jeho účinnost.

Repelenty s obsahem insekticidů obtížný hmyz zabíjí. Proto jsou tak rychle účinné, aby byl hmyz zabit dříve, než dojde k ataku člověka. Jsou určeny k nanášení na oděv, stan, moskytiéry (účinkují dokonce po několika vypráních). Pro nanášení na pokožku jsou schváleny jen některé látky do určité koncentrace, přičemž se využívá jejich zesíleného účinku v kombinaci s ostatními látkami. Některé mají využití jako prostředky k hubení mravenců a termitů v domácnostech.

Alternativou repelentů a insekticidů mohou být homeopatika, která lze použít jednak preventivně, hlavně proti poštípání komáry, kdy se užívá 5 granulí ráno a večer nejlépe 14 dnů před očekávaným střetem s komáry, ale i léčebně, pokud k poštípání dojde. Výhodou homeopatik je možnost použití u kojenců, těhotných nebo kojících bez rizika nežádoucích účinků. Nevýhodou je, že u určitého procenta jedinců homeopatika nemají účinek, proto je vhodné mít tuto alternativní metodu předem vyzkoušenou. Navíc neexistují o homeopatikách vědecké studie.

Při konzultaci v lékárně vždy uvádějte věk dítěte a informace o jeho zdravotním stavu (alergie apod.), lékárnice vám ochotně poradí s výběrem přípravku pro prevenci i s akutním problémem při poštípání. Můžete tak prožít klidné a příjemné léto.

Mgr. Jana Kopecká

RGB

Zajímá Tě nějaké téma ohledně zdraví nejen dětí, který na blogu není? Napiš nám, máme rády nové podněty k tvorbě článků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Štítky